Search
Close this search box.

LED verlichting is de moderne standaard voor verlichting zowel binnen als buitenshuis. LED lampen gebruiken veel minder energie dan de ouderwetse gloeilamp en leveren onder vrijwel alle omstandigheden topprestaties. LED lampen hebben bovendien een snelle opstarttijd, wat betekent dat u – in tegenstelling tot spaarlampen – direct helder licht heeft wanneer u de lamp aan doet. Een ander groot voordeel van LED verlichting is dat de LED lampen erg goed tegen lagere temperaturen kunnen. Daarom zijn deze lampen ook heel geschikt als buitenverlichting.

Soorten LED verlichting

LED verlichting is in veel soorten en maten te krijgen. Zo kunt u bijvoorbeeld LED lampen kopen in de traditionele gloeilampvormen, zoals de bol en het peertje. Deze lampen zijn zo ontworpen dat ze rondom gelijkmatig licht verspreiden. Deze lampen zijn dus erg geschikt als hoofdverlichting voor een ruimte.

Om accenten in het interieur aan te brengen kan er mede gebruikgemaakt worden van spots. Die zijn ook in diverse uitvoeringen beschikbaar, waarbij met name de stralingshoek (bepalend voor het deel van de ruimte wat verlicht wordt) en de lichtopbrengst van belang zijn. Maar natuurlijk is ook de kleur van het licht iets om rekening mee te houden.
LED verlichting is ook in de vorm van een strip verkrijgbaar. Hiermee kunnen geweldige effecten bereikt worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gebruikt worden om de onderkant van een keukenblok schitterend uit te lichten, in vrijwel elk denkbare kleur. De strips zijn flexibel en vaak meteen vast te lijmen. De LED strips zijn zelfs in een volledig waterdichte uitvoering te koop, voor gebruik in de badkamer of zelfs op de bodem van een vijver.

LED lamp fitting

De schroeffitting is nog altijd het meest gebruikt, omdat die ook bij gloeilampen decennialang de gangbare fitting was. Voor LED lampen worden deze fittingen nog altijd benut, zodat ze eenvoudig in bestaande armaturen passen. Bij de schroeffitting wordt er onderscheid gemaakt tussen de grote fitting (code E-27) en de kleine fitting (E-14).

Omdat LED lampen veelal lichter en kleiner zijn dan gloeilampen hebben we tegenwoordig ook nog enkele andere fittingen. De GU 10 fitting bestaat uit twee korte pinnetjes die in de lamp worden gestoken en dan met een simpele draaibeweging worden vastgezet. De GU 5.3 fitting bestaat uit twee metalen pinnetjes die alleen maar in de armatuur van de lamp hoeven te worden gestoken.

LED lampen dimmen

Door verlichting te dimmen kunt u die helemaal aanpassen op de sfeer van het moment. Er is daarom tegenwoordig ook een uitgebreid assortiment dimbare LED verlichting beschikbaar.
Het is wel belangrijk om goed op te letten of de dimbare LED lamp wel te gebruiken is met een traditionele dimmer. Soms is er namelijk een speciale dimmer voor LED lampen nodig. Anders kan de lamp beschadigd raken of de levensduur aanzienlijk worden verkort.

Energie besparen met LED verlichting

LED verlichting is uitermate efficient. Het grootste deel van de energie die de lamp krijgt wordt omgezet in licht en slechts een klein deel in warmte. Bij gloeilampen was dit juist andersom. Zo kunt u met LED lampen tot wel 85% op uw energiekosten besparen ten opzichte van gloeilampen. Wanneer u gloeilampen vervangt door LED verlichting bespaart u daarmee gemiddeld €10 euro per lamp per jaar.

LED lampen zijn in tegenstelling tot spaarlampen ook goed bestand tegen veelvuldig aan- en uitzetten. Dat betekent dat u optimaal energie kunt besparen met deze lampen, omdat u niet bang hoeft te zijn de levensduur te verkorten als u ze regelmatig voor korte tijd aan doet. Een LED lamp kan daardoor tot wel 20 jaar mee gaan. Ook dat zorgt dus voor een besparing, omdat de lamp minder vaak vervangen hoeft te worden.